Que fos en Marco Polo a introduir la pasta a Itàlia el 1295 és només una llegenda. Horaci en el 35 a. C. descriu en la sàtira VI del Llibre I el seu sopar […] inde domum me ad porri et ciceris refero laganique catinum, i així me’n torno a casa per menjar un bol de porros, cigrons i lagane. Les lagane, un format de pasta que encara existeix, eren tires primes fetes amb farina i aigua. Aquí teniu la pasta amb cigrons, un plat potent que generalment es prepara a l’hivern. El format ideal per aquest plat seria justament les lagane, també podem fer servir tagliatelle trencades, mafaldine o pantacce, maltagliati. Segons la tradició napolitana era el plat típic del primer dia de Quaresma.
Ingredients per a 4 persones
- 300 g de pasta
- 300 g de cigrons crus (que s’hauran de posar en aigua per 24 hores i després coure amb aigua i un raig d’oli) o cigrons de pot, una mica més.
- 2 alls
- 3 cullerades soperes d’oli
- sal
- pebre negre o peperoncino
- julivert
Preparació
En una olla, amb les tres cullerades d’oli, sofregiu els alls, sencers i pelats. Abans que l’all agafi color, afegiu-hi els cigrons amb una mica de la seva aigua. Coeu-los un parell de minuts, que vagin agafant sabor. Si feu servir peperoncino, afegiu-lo ara, si no al final acabeu amb pebre. Trèieu l’olla del foc i en la mateixa olla, amb un minipimer, tritureu una mica menys de la meitat dels cigrons (atenció a no triturar l’all!). Obtindreu una crema amb uns quants cigrons sencers. Trenqueu els nius de tagliatelle amb les mans i afegiu la pasta a l’olla. S’ha de coure poc a poc, com un risotto. Aneu-hi afegint l’aigua dels cigrons i deixeu coure fins que l’aigua s’hagi consumit i la pasta sigui cuita. El plat no ha de quedar ni massa enganxós, ni massa caldós, tot depèn dels gustos. Emplateu-ho, acabeu amb julivert picat i serviu-ho immediatament.
Observacions
Aquest plat és indicat per a nens en conflicte amb els cigrons. En aquest cas, tritureu tots els cigrons abans d’afegir la pasta
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 7
Pingback: lapastaperalscatalans a la ràdio! | La pasta per als catalans
A la saca!
Pingback: On gastar pasta en pasta, Part III | La pasta per als catalans
Pingback: lapastaperalscatalans a l’Espai Internet de TV3 | La pasta per als catalans
Pingback: Eeep! Que ahir vaig sortir al suplement del diari ARA! | La pasta per als catalans
Gràcies Antonella, per solucionar-me un dinar de dissabte enfeinat. Jo l’he fet amb burballa mallorquina. Boníssim!
Author
Gràcies a tu!