Tornem amb un amorplatúnic, equilibrat, sa i no massa calòric.
Els protagonistes d’aquest mes són la ricotta (o el mató) i els espinacs.
Ens explica la Rosa Baró, la nutricionista que ens acompanya en la descoberta d’aquests plats:
En la recepta d’avui trobem els espinacs que comparteixen el protagonisme amb la pasta. Els espinacs són una verdura de fulla que pertany a la mateixa família que les bledes i la remolatxa, les trobem al mercat durant la tardor i la primavera, però en podem menjar tot l’any gràcies a ser una verdura molt apte per a la congelació, per aquest motiu es poden comprar congelades durant tot l’any, conservant molt bé les seves propietats originals i facilitant la seva cocció posterior.
A l’hora de comprar, és recomanable seleccionar les d’un color verd, brillant i uniforme, d’aspecte fresc i tendre. Rebutgem les que tinguin taques vermelloses o groguenques perquè probablement és conseqüència de fongs.
Al conservar, introduïm en una bossa de plàstic perforada o recipient a la nevera com a màxim 2 setmanes. Si les volem congelar nosaltres cal fer un escaldat previ.Nutricionalment, els espinacs són poc energètics degut a que el 90% del seu pes és aigua. Fent-les aptes en les dietes per al sobrepès, l’obesitat o la diabetis. També cal destacar l’aportació de fibra que ens ajudarà en el restrenyiment.
Si ens fixem en les vitamines predomina la Vitamina C, els carotenoides i l’àcid fòlic i minerals com el potassi. Aquests nutrients són molt adequats per a embarassades, nens, gent gran i població en general. Les úniques persones que cal que controlin el consum d’espinacs són les que desenvolupin càlculs renals d’oxalats (pedres al ronyó).Popularment o gràcies al Popeye hi ha la creença que els espinacs porten ferro o et fan més fort i cal matisar que si aporten ferro però és d’un tipus de ferro anomenat no hemo i s’acompanya d’àcid oxàlic, fet que dificulta la seva absorció i aprofitament. Però si gràcies a aquest personatge mengem més espinacs i/o verdures endavant!
És com sempre un plat molt fàcil de fer, ja veureu.
I aquí teniu el càlcul nutricional
Energia | 553,5 kcal |
Hidrats de Carboni | 63g |
Proteïnes | 26g |
Lípids/Greixos | 22g |
Colesterol | 39mg |
Fibra | 13,5g |
Ingredients per a una persona
- 70 g de pasta
- 200 g de espinacs
- 10 g d’oli
- 40 g de ricotta (o mató)
- 30 g de pernil dolç (tallat en daus)
- Nou moscada
Preparació
Renteu els espinacs i bulliu-los en aigua amb una mica de sal.
Escorreu-los i aprofiteu de l’aigua de cocció per coure la pasta (si fa falta afegiu una mica d’aigua i de sal més)
Mentrestant escalfeu l’oli en una paella i afegiu-hi els daus de pernil. Saltegeu-los fins que siguin una mica cruixents i apagueu el foc.
Poseu la ricotta en un bol i afegiu-hi mig cullerot d’aigua de cocció de la pasta i remeneu amb una forquilla fins que quedi cremosa. Afegiu-hi els espinacs tallats molt petits i una mica de nou moscada.
Escorreu la pasta i guardeu una mica d’aigua de cocció (que podria servir si la crema queda massa espessa).
Torneu a abocar la pasta a l’olla. Afegiu-hi el pernil, la crema de ricotta, remeneu-ho bé i fet!
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 8
No cal ser Popeye per gaudir dels espinacs, oi? he he he. Jo crec que si prepares una pasta com aquesta a un nen poc amic de la verdura se’l menja tots sense rondinar!! Molt bona recepta, Antonella.
Author
Moltes gràcies com sempre Marina!!
El ricotta i el mató són ben bé equivalents?
Author
No, la ricotta és un punt més salada. Però com la ricotta que es troba aquí és mooolt diferent i menys bona de la que es compra a Itàlia, a vegades prefereixo el matò.
Com a espessor queden iguals.
Stasera ci provo, Anto. Al costat de casa he trobat una ricotta Granarolo. Vedimmmo che succede. 🙂
Author
E com’è andata?
Perfetto. Ho usato quella ricotta Granarolo alla quale ti accennavo, e Filei Calabresi della casa Pirro di Corigliano Calabro. (a Sant Antoni ormai si trova uno ‘e tutto.)
L’unico grande errore è che usato dadini di prosciutto crudo, che quando lo si mette a bollire in padella, emana un odore fastidiosissimo! 🙂 Però insomma, molt bé, encara en tinc un tupper!
Hola,
hi ha una recepta que em van dir l’altre dia amb espinacs i ricotta, Malfatti, que no he sapigut trobar al teu blog. A mi sempre que em diuen una recepta italiana, vinc directe a “Lapastaperalscatalans” ;P. Tens alguna escrita?
Em sembla una manera molt original de menjar espinacs!
Aquesta dels caserecce serà la recepta del pròxim dissabte de pasta 🙂
Salutacions
Ares
cOcUcA