El dimecres passat va sortir aquesta recepta meva al diari Ara. La publico aquí també per a que quedi arxivada al blog també.
La meva versió de la pasta all’ortolana, que en italià vol dir amb verdures de l’hort, és un plat ple de colors, molt perfumat i que es pot menjar calent o a temperatura ambient. Dic la meva versió perquè no hi ha una recepta exacta per aquest plat. Varia a segona de les verdures de la temporada i varia la preparació de les verdures: hi ha qui les fregeix, qui les passa pel forn, o qui les estova a la cassola fent xup-xup.
Per aquesta recepta he utilitzat les orecchiette, un format de pasta en forma d’orella típica de la Puglia, el taló d’Itàlia. M’agraden perquè mantenen un punt més dur que no perden a repassar-les a la cassola amb les verdures quedant al dente.
També podeu utilitzar macarrons o espirals o farfalle.
Les verdures les he cuit en tres maneres diferents, ara us explico.
Ingredients per a 4-5 persones
- 350 g de pasta
- 1 albergínia
- 1 carbassó
- 3 o 4 pebrots verds
- 1 ceba
- 10 tomàquets cirerols o 5 tomàquets per sucar
- 2 grans d’all sencers i pelats
- molta alfàbrega
- molt parmesà
- oli, sal
Preparació
Talleu totes les verdures en daus petits i coeu-les per separat.
Els carbassons trobo que quedin millor fregits, si no s’estoven massa. He fet servir abundant oli per fregir i els he anat fent en petites quantitats.
Les albergínies queden millor al forn, posades sobre paper amb un rajolí d’oli, o en la fregidora d’aire, també amb poquíssim oli. Fregides estan boníssimes, però xuclen massa oli.
Els pebrots queden perfectes en la fregidora d’aire, si no la teniu, saltejats a la paella amb poc oli.
Una vegada preparades les verdures, poseu l’aigua a bullir (recordeu, la proporció és 1 litre d’aigua i 10 g de sal per cada 100 g de pasta).
En una cassola ampla, on després hi haureu d’abocar la pasta, escalfeu un raig d’oli i abans que estigui molt calent afegiu-hi els alls i la ceba picada. Abans l’all i la ceba que agafin color, afegiu-hi els tomàquets, aixafeu-los amb una forquilla i totes les verdures. Afegiu un parell de cullerots d’aigua de cocció de la pasta i deixeu que faci xup xup 3 o quatre minuts amb la tapa posada.
Afegiu l’alfàbrega, apagueu el foc i tapeu.
Quan la pasta estigui molt al dente guardeu una tassa d’aigua de cocció, escorreu la pasta i aboqueu-la a la cassola amb les verdures amb la flama encesa i forta. Saltegeu la pasta i afegiu-hi un altre cullerot d’aigua de cocció, el parmesà, aneu fent un altre minut i ja la teniu.
(Foto 4 – no és massa bona)
Emplateu-ho, una mica més de parmesà si voleu, i buon appetito!
Visualizza questo post su Instagram
T'ha agradat? Comparteix-ho!