Tercera recepta de pasta de la sèrie #amorplatúnic, amb la col·laboració de la Rosa Baró Vila, nutricionista de Reus. Un plat únic, equilibrat i complert.
Aquesta vegada us proposo una versió més lleugera de la pasta amb coliflor i botifarra al forn encara que, com ens explica la Rosa, no deixa de ser un plat ric.
Ens diu la Rosa
La recepta d’avui és rica en greixos saturats i colesterol provinents de la botifarra (llonganissa com ni diem a Reus) i el parmesà, per aquest motiu no pot esdevenir de consum setmanal i cal tenir més cura en persones amb problemes cardiovasculars i/o colesterol.
Però no tot és “negatiu” és una recepta que ens mostra com la coliflor, tan odiada per alguns infants i adults pot esdevenir presentada de manera molt diferent al que possiblement estem acostumats.La coliflor és una inflorescència que pertany a la família de les crucíferes, que té un sabor suau, i de vegades amb una mica dolç. La trobarem al mercat de setembre a juny (cultivada al aire lliure), i com la resta d’hortalisses es considera bona font de fibra.
A més la coliflor exerceix sobre l’organisme una acció diürètica, laxant i depurativa de la sang. També és antireumàtica i antiartrítica gràcies als minerals que conté, entre els quals es troben el potassi, el fòsfor, el magnesi, el calci i el ferro.Tot i que, el calci és de pitjor aprofitament que el que procedeix dels làctics que són font important d’aquest mineral, tal com passa amb el ferro, l’absorció és molt més gran quan procedeix d’aliments d’origen animal. Fet que queda compensat en aquesta recepta amb el parmesà (calci) i la botifarra (ferro).
Recordeu que si patim de gasos, la coliflor resulta més indigesta si es consumeix fregida, estofada o arrebossada pel gran aportació de greixos que l’acompanya.
Siguem creatius i acompanyem la pasta que a tots ens agrada amb aliments que potser tenim una mica oblidats o rebutgem. L’alimentació saludable també ha de ser molt variada.
Amb les quantitats indicades aquest és el càlcul nutricional:
Energia | 670 kcal |
Hidrats de Carboni | 58 g |
Proteïnes | 31 g |
Lípids/Greixos | 35 g |
Colesterol | 100mg |
Fibra | 5,2g |
Anem per feina.
Ingredients per a una persona
- 60 g de macarrons o tagliatelle (jo per fer-ho encara més bé he fet servir les penne rigate bio integrals della marca Del Verde, la trobeu als supermercats Sorli Discau)
- 200 g de coliflor
- 80 g de botifarra/llonganissa
- 20 parmesà
- 5 g d’oli verge extra (1 cullereta de postres)
- ½ gra d’all
Preparació
Esmicoleu la botifarra i coeu-la sense oli en una paella antiadherent. Reserveu-la.
Talleu la coliflor i bulliu-la en aigua amb sal. Quan estigui tendra escorreu-la i guardeu l’aigua de cocció.
En la mateixa olla, si és bastant gran, escalfeu l’oli, afegiu-hi l’all i de seguida la coliflor amb una miqueta de la seva aigua. Coeu uns minuts i després afegiu-hi la pasta.
Cobriu-la amb l’aigua (calenta) de cocció de la coliflor.
Coeu la pasta tot remenant, no com si fos un risotto però quasi, fent atenció que no s’enganxi al fon de la olla i si fa falta aneu afegint aigua.
Quan la pasta estigui quasi feta afegiu-hi la botifarra cuita i completeu la cocció.
Emplateu-ho i afegiu-hi el parmesà.
Perquè la pasta per si sola no engreixa!
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 2
Un plat energètic, sí, ideal per un sopar pre – esportiu, com els que fem a casa de vegades quan l’endemà ens n’anem a la muntanya o a fer btt. A més, si la pasta és integral… hi hi hi, posem-hi botifarra!! ha ha ha. Petons!
Moltíssimes gràcies, Antonella! M’ha quedat boníssim, tot i que he hagut de canviar la botifarra per botifarró i el parmesà per gorgonzola. Meeel d’abella!