Un convidat per dinar que va escollir el primer plat al bloc, Rotlles de albergínies amb espaguetis. I com era un dia entre setmana, un segon plat poc treballat amanida caprese amb tomàquets i mozzarella de búfala catalana que, insisteixo, és millor de moltes mozzarelle en bossa importades de Itàlia. Per acompanyar carbassons amb menta i vinagre. Per postres tiramisú.
En ordre: la recepta dels rotlles de albergínies la trobeu aquí.
Caprese
Rés de més fàcil que alternar un tall de mozzarella amb un de tomàquet i amanir amb sal, una mica de pebre només a la mozzarella, unes lamines molt primetes d’all només a uns quants talls de tomàquets, fulles de alfàbrega trencades i oli.
Carbassons amb menta i vinagre (zucchine alla scapece en italià i cocozzielli ‘a scapece en napolità)
Scapece és una paraula napolitana que deriva del espanyol escabeche. Si els probeu el gust us sorprendrà.
Ingredients
- carbassons
- oli d’oliva
- menta
- vinagre (el balsàmic s’ha posat de moda a partir dels anys 90 diria. Tota la vida s’han fet amb vinagre normal i corrent, podeu fer servir el balsàmic si el preferiu)
Renteu i talleu els carbassons a rodanxes bastant primes i poseu-los a assecar al sol un parell d’hores. Més temps s’assequen, menys oli xuclaran al moment de fregir-los.
Fregiu-los en abundant oli i poseu-los a un paper de cuina.
Si els voleu fer servir immediatament, ja els podeu amanir. Si son per el dia següent, trèieu-los del paper i guardeu-los sense afegir-hi res.
Poseu els carbassons fregits al plat que fareu servir per portar-los a taula. Afegiu-hi una mica de sal i el vinagre. En una paella, poseu-hi 2 o 3 cullerades d’oli i com estigui calent poseu-hi la menta, apagueu el foc i tapeu. Quan la menta s’hagi pansit, afegiu aquest oli amb tota la menta als carbassons. Remeneu una miqueta, afegiu-hi unes quantes fulles de menta més i a taula.
Tiramisú
Us he de dir que el tiramisú que em faig jo és el que m’agrada més. Moltíssimes escoles de pensament, moltíssimes receptes diferents, aquest és la meva.
Normalment el faig en una única safata, ara m’estic aficionant a les mono-porcions que trobo més practiques.
Ingredients per 5-6 potets
- 20 melindros (més o menys)
- 250 gr. de mascarpone (aquí he provat dues marques: Galbani, massa líquid, Zanetti, millor consistència)
- 2 rovells d’ou (petits)
- 2 cullerades abundants de sucre
- cacau pur (sense sucre, faig servir el de la marca Valor)
- Mig got de rom
- Cafè no massa
restretconcentrat
En un bol bateu els rovells amb el sucre fins a obtenir una mescla esponjosa. Afegiu-hi el mascarpone i barregeu. El resultat ha de ser una crema homogènia. Afegiu-hi el rom i barregeu una mica més.
Prepareu el cafè amb la cafetera normal. Si us agrada el gust del rom en podeu afegir una mica més al cafè. Poseu el cafè en un plat i suqueu-hi els melindros quan el cafè sigui encara calent. Només un parell de segons per costat. Poseu els melindros als pots i feu una capa compacta. Si feu servir la safata, poseu-ne un al costat de l’altre. A cada pot, afegiu-hi una cullerada de crema de mascarpone (la meitat si feu servir la safata), una capa més de melindros sucats amb cafè, un altra de mascarpone i acabeu amb el cacau passat per un colador fi.
I com sempre cafès i limoncello fet a casa.
Buon appetito i bon cap de setmana
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 12
quina feinada…però quin bon menú. Em crida l’atenció l’amanida de carbaçó que tot i ser una verdura que no m’agrada gens, em sembla que així poden estar bons. Ho probaré!
Hola, Antonella
Com sempre, les teves propostes m’entusiasmen. T’haig de dir que tens raó: hi ha nombroses teories i opinions pel que fa al Tiramisú però deu passar com amb la truita de patates, cadascú té la seva recepta. Jo hi poso Amaretto en comptes de rom, i faig servir 500 g de Mascarpone per a 8 unitats de Tiramisú. Coincideixo amb tu en el tema de les racions individuals. En gots amples i baixos trobo que queda molt elegant. Ah, una cosa! al Bonpreu trobaràs uns melindros artesans que son rodons en comptes d’allargassats de manera que queden ideals per als gots.
Pel que fa a la Mozzarella, que els déus em perdonin però a casa, que som una tribu i haig de fer molts números per arribar a final de mes, la comprem al Lidl i ens “pirra”. Suposo que qualsevol italià que llegeixi això tindrà un ensurt però aquesta és la veritat-verdadera…
Una última coseta. Com que veig que tens un gran afany en trobar establiments on facin pasta artesanal, et recomano que visitis La Chitarra (possiblement ja la coneixes i n’hagis parlat al teu post però com ja saps soc molt nova per aquí i no en sé res). Estan al carrer de Joan Blanques, 56 cantonada Encarnació. T. 932 853 315. Són una parella d’italians ell d’Ischia i ella d’una mica més amunt de Nàpols. Ell fa la pasta fresca (jo he comprat Cassarecce) i tenen varies marques a banda de De Cecco: Mascarelli, Giuseppe Cocco, La Pasta di Camerino, etc. algunes de sèmola i d’altres de farina. També tenen un assortiment de pasta sense gluten.
De pasta seca tenen una oferta de 2 paquets de 500 g a 5,- € – preu normal 3 i “pico” per paquet.
Per cert, tenien una amanida amb Mezzi Rigatoni, tomàquets-cirera, mongeta perona, api, mozzarella, pesto i Parma que tenia una pinta…
Me’n vaig a sopar, que tinc una gana!!
Aquí n’hi ha un que també compra la mozzarella al LIDL com la Montserrat 😀
Author
Cap ensurt, jo també trobo que la mozzarella que es troba aquí sigui caríssima i el preu no és justificat en absolut. La mozzarella catalana ja és més barata de aquelles importades. A més vaig provar un fior di latte de la marca Zanetti, 0,99€ al paquet que per a cuinar és molt millor que la mozzarella. Em sembla que faré aviat un post sobre mozzarella amb preus i comparacions!
Genials els melindros rodons! en compraré com els trobi!
Author
Hi anirè! Gràcies!
Author
La provarè, ara em poso a fer un estudi 🙂
Pingback: Timbals de pasta i carbassons | La pasta per als catalans
Fantàstic!, a veure quan ens convideu a nosaltres .. 🙂
Pingback: Maccheroni alla Rossini | La pasta per als catalans
Hola!! La recepta del tiramisú l’he provat i ha sortit boníssim. Ha tingut molt d’èxit. El vaig fer amb ratafia 🙂
Author
Ah mira! Ho hauré de provar a fer 🙂 bon any!