La calamarata és aquesta pasta en forma d’anell que se sembla a un calamar tallat a rodanxes. La gràcia és fer-la amb calamars en manera que al plat no sigui immediat distingir entre el calamar i la pasta. Per a que l’efecte quedi bonic s’han d’escollir calamars petits-mitjans i tallar-los a rodanxes d’un dit i poc d’ample, en manera que una vegada cuits tinguin la mateixa dimensió de la pasta.
Podeu trobar aquest formats en qualsevol botiga especialitzada en productes italians. La última vegada la vaig comprar al Supermercat del Món, però també la tenen a Il Mercato, a Le Regioni d’Italia i a Adrià Productes Napolitans.
Aquesta recepta no és pròpiament de temporada, la vaig fer a l’octubre amb les ultimés albergínies i els últims tomàquets de l’hort de la senyora Anita.
Ingredients per una persona
- 80 g de calamarata
- 1 calamar i mig petit/mitjà, possiblement sense ales ni potes que podeu congelar i fer servir per uns espaguetis a lo scoglio o unes angules amb salsa de calamar
- 1 albergínia petita
- 4 tomàquets cirerols
- mig gotet de vi blanc
- all
- menta (o si no ni ha, julivert)
Preparació
Primer de tot talleu l’albergínia a daus, fregiu-la en oli calent i reserveu-la. Si feu servir les albergínies fora de temporada, casi no cal passar-les per sal abans, ja que no són amargues.
Talleu els calamar en rodanxes gruixudes. Escalfeu un raig d’oli abundant en una cassola gran ,on després hi haureu d’abocar la pasta, afegiu-hi un all pelat i sencer i abans que comenci a cremar afegiu-hi els calamars.
Remeneu-los una estoneta, que treguin l’aigua i abans que la seva aigua s’hagi acabat del tot afegiu-hi el vi i deixeu que evapori.
Afegiu-hi els tomàquets tallats per la meitat i aixafeu-los.
Quan els tomàquets s’hagin pansit una mica, afegiu-hi les albergínies i les fulles de menta i continueu amb la cocció fent atenció que no s’enganxi.
Mentrestant coeu la pasta en abundant aigua amb sal. Guardeu una mica de l’aigua de cocció.
Quan estigui al dente escorreu-la i aboqueu-la a la cassola amb els calamars.
Afegiu-hi un parell de cullerades d’aigua de cocció (la que faci falta) i saltegeu la pasta per un parell de minuts.
Emplateu i completeu amb unes fulles de menta fresca o una picada de julivert.
Atenció a l’all!
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 8
Recepta molt bona. Tots els plats que he cuinat seguint les teves receptes han estat un èxit. Aquesta pàgina i el teu llibre s’ha tornat imprescindibles!
Author
Moltes gràcies Jordi!!
Els acabem de fer i han quedat boníssims tot i que no he trobat calamarata a Girona i ho he hagut de fer amb uns rigatoni que m’han venut en una botiga de menjar italià que hi ha al carrer Sta. Clara.
Moltes gràcies per les teves receptes sempre són fantàstiques !
Amb la família estem pensant anar de vacances a Nàpols aquest estiu a veure si tastem alguns dels plats que expliques aquí.
Author
Moltes gràcies pel comentari Lluís! Si vas a Nàpols i vols alguna sugerència aquí estic!!
Hem triat aquesta recepta pel sopar de cap d’any perque és la recepta que ens ha agradat mes de totes. Bon any.
Author
Gràcies! Ha quedat bé?
La millor recepta de pasta que he fet mai. Espectacular.
Author
Moltes gràcies!