Originàries de la Pulla, la regió meridional que té Bari com a capital, les orecchiette s’assemblen a unes orelles (orecchie en italià) petites, i d’aquí els ve el nom. Tenen …
Eliche o fusilli
Per al mateix format de pasta tenim dos noms: eliche o fusilli, segons el fabricant. Aquí crec que li dieu espirals. El correcte seria eliche, perquè els fusilli són una …
Stelline
Estrelletes per la sopa.
Farfalle
Originària de la Llombardia (la regió de Milà) i de l’Emília-Romanya (la de Bolonya), aquesta pasta es diu així perquè té una forma que recorda una papallona (en italià, farfalla). …
Farfalline
Petites papallones. Per el caldo. I res més.
Rigatoni
És una pasta curta amb ratlles i amb tall dret amb un diametre més ample respecte als elicoidali. Es recomanen per a salses de carn, bolets, tomàquets i verdures. Una …
Pappardelle
Semblants a una tallarina, la pappardella és una pasta llarga de secció plana molt ampla. Les pappardelle amb ceps són tot un clàssic. Resulten especialment recomanades per a salses cremoses, amb …
Lumachine
Petits cargols. Uns mini-mini galets. Per sopes o receptes amb llegums.
Tagliatelle
Les tagliatelle són unes pappardelle més estretes i assecades en forma de niu. Són originàries de l’Itàlia septentrional, sobretot de l’Emília-Romanya, la regió de Bolonya. Precisament, un plat molt conegut són les …
Fusilli corti col buco
I fusi, en italià «agulles de teixir», donen nom a aquest format de pasta. Per preparar els fusilli s’havia de enrotllar molt ràpidament un espagueti foradat al voltant d’una agulla …
Cannolicchi rigati
Els cannolicchi en italià són les navalles. Aquest format és més petits dels tortiglioni i les ratlles van rectes com en els rigatoni. Bons per el forn o amb salses riques.
Tortiglioni o elicoidali
Aquest format de pasta canvia de nom segons el fabricant. És semblant a un rigatone, però amb un diàmetre més petit, i les ratlles no són rectes, fan una mica …