Us recordeu quan a principi d’octubre us vaig dir que començaria una nova col·laboració amb la Rosa Baró?
Doncs finalment ja tenim la primera recepta de plat de pasta únic. #amorplatúnic serà l’etiqueta que acompanyarà aquests plats una vegada al mes (ho intentarem!)
La Rosa ens explica:
Un plat únic pot esdevenir un plat saludable, equilibrat i complet?
Doncs si, només cal seguir els següents consells bàsics:
En un plat únic cal incloure:
- Un aliment ric en hidrats de carboni complexes (pasta, arròs, cereals, patata, llegum… )
- Un aliment proteic (carn, peix, ou, lacti o llegum)
- Dues racions d’hortalisses o verdures, ideal si una és crua i l’altra cuita.
- Oli d’oliva verge, com a millor opció de greix
- Aigua de beguda principal.
- Pa d’acompanyament a elecció de cadascú i preferiblement integral.
- Postres: fruita fresca i de temporada
Recordar també que és important la quantitat a banda de la varietat anterior. De cada un dels grups d’aliments explicats abans i que formaran el plat únic, cal afegir la quantitat adequada a les necessitats del comensal, de manera que resulti un plat complet en quantitat i qualitat.
El cas de la pasta:
La pasta és una de les opcions més fàcils i ràpides per a realitzar un plat únic ja que ens permet preparar per exemple en amanides completes molt ràpidament, o juntament amb verdures tallades en diferents presentacions, afegint un component proteic i llest.
Si no disposem d’una proteïna com la carn, peix, ou podem unir pasta amb llegums i aconseguirem una proteïna vegetal de major qualitat nutricional que si només servim la pasta o la llegum sola.
Les pastes enriquides amb vegetals no conté la suficient ració de verdures necessàries per un plat únic, caldrà doncs, completar el plat amb verdures i/o hortalisses.
La primera recepta és aquesta pasta amb carbassa i gambes. Aquest plat de pasta ens aporta un plus de beta-carotens que després el nostre cos transforma en vitamina A essencial per a la vista, la pell i les defenses.
Plat moderat en energia però ric en colesterol, provinent del marisc, i baix en fibra, que caldrà compensar amb un sopar més abundant en fibra i pobre en colesterol com per exemple una amanida amb soja i un peix blau.
I aquest és el càlcul nutricional
Energia | 490 kcal |
Hidrats de Carboni | 62g |
Proteïnes | 32g |
Lípids/Greixos | 13g |
Colesterol | 150mg |
Fibra | 4,5g |
Ingredients per dues persones
- 140 g de pasta
- 150 g de carbassa ja neta i a trossos
- 150 g de gambes pelades
- 2 o 3 gambes senceres per cada persona per decorar el plat
- 2 cullerades d’oli
- all, julivert, bitxo
Preparació
En una paella molt ampla (on després hi haurem d’abocar la pasta), escalfeu l’oli i coeu-hi les gambes senceres.
Pocs minuts per costat amb la flama no massa forta perquè no es cremi l’oli. Quan estiguin fetes retireu-les i reserveu-les.
En el mateix oli afegiu-hi dos grans d’all nets i pelats i una punta de bitxo. Un minutet i afegiu-hi la carbassa. Cobriu-la amb un dit d’aigua i coeu-la amb tapa fins que estigui tova, un deu minuts.
Quan ja estigui feta aixafeu-la amb una forquilla i incorporeu-hi les gambes pelades.
Continueu la cocció fins que les gambes estiguin cuites. Un parell de minuts.
Mentrestant coeu la pasta i escorreu-la al dente. Aboqueu-la a la paella amb la carbassa i les gambes i remeneu amb la flama ben forta per un parell de minuts.
Emplateu-ho i serviu-ho amb julivert fresc picat i les gambes senceres com a decoració.
Ja ho teniu, un plat únic i no massa calòric. Perquè la pasta no és només un plat de cap de setmana!!
Per a més consells de la Dietista-Nutricionista visiteu la seva pàgina web.
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 7
Un plat únic ben bo
Petons
Quina bona iniciativa, Antonella! I nosaltres també hi podem participar? Com? Petons!
Molt bona iniciativa felicitats
Author
Gràcies!
Author
Hola! En realitat no, és una col·laboració meva amb la Rosa només de pasta… Però podries provar la recepta 🙂
Gràcies!
Author
Gràcies!
Hola Antonella:
Un plat molt complert i bo.
De fet moltes vegades que menjo pasta ho faig com plat únic, perquè m’agrada molt i me poso un bon plat.
De vegades no es un plat equilibrat com el teu, per`pesa més la gula que la nutrició.
Records
Josep