Espaguetis amb mandonguilles

AntonellaCarn, Salses, Spaghetti 4 Comments

Compartir aquesta entrada

El fet que jo preparés espaguetis amb mandonguilles és una directa conseqüència del post de l’altre dia sobre el Pastafarisme: necessitava una foto de espaguetis amb mandonguilles per reproduir al plat el Monstruós Espaguetis Volador.

 

Està clar que no és així que ens els hem menjat. Un plat d’espaguetis amb mandonguilles ben acabat és així (encara que la foto no sigui de les millors):

Espaguetis amb mandonguilles

Ara us haig de dir que és la primera vegada que faig espaguetis amb mandonguilles en ma vida. Les mandonguilles amb salsa de tomàquets són tot un clàssic de la cuina napolitana, però com a segon plat, mai amb espaguetis (o amb altra pasta).

La primera vegada que vaig veure un plat d’espaguetis amb mandonguilles va ser a la peli de La dama i el rodamón

La dama i el rodamón

De fet no és pròpiament una tradició italiana. Aquest plat fa part d’aquella cuina italiana reinventada als Estats Units.

He trobat un article molt interessant en anglès, us faig un resum:

Si aneu a Itàlia no trobareu un plat anomenat espaguetis amb mandonguilles. I si ho feu, és probable que sigui per satisfer el paladar dels turistes americans. Així que si no és d’Itàlia, d’on ve aquest plat? Itàlia té la seva versió de mandonguilles anomenada polpette, però es mengen principalment com un segon plat i poden ser no només de carn, també de verdures o de peix. No són més grans que les pilotes de golf. Les petites (que posem a la lasanya napolitana) són les polpettine.

Les polpette són més comuns a la taula familiar que en un menú d’un restaurant.
Llavors, com evolucionen els espaguetis amb mandonguilles de les polpette? La resposta és similar per totes les cuines ètniques que van arribar als Estats Unit, els immigrants van haver de conformar-se amb els ingredients que van poder trobar i pagar.

A prop de 4 milions d’italians van emigrar als Estats Units des del 1880 fins al 1920. La majoria (85%) va arribar des del sud. Aquests immigrants pobres va passar de gastar el 75% dels seus ingressos en aliments a Itàlia a només el 25% dels seus ingressos a Estats Units. Amb més diners hi ha més menjar.
Encara que aquests immigrants estaven menjant més carn de la que tenien abans, el que estaven comprant no era ben bé filet. Les mandonguilles eren la solució perfecta per a la qualitat de carn disponible.
Amb la mandonguilla van arribar la salsa i els espaguetis.
Als Estats Units, la salsa de tomàquets va arribar a dominar la cuina italo-americana perquè els tomàquets en conserva (i els espaguetis) eren una de les poques coses disponibles en le botigues de queviures.

Com us deia, la primera vegada que vaig fer espaguetis amb mandonguilles (a la meva manera) va ser la setmana passada. Ara, l’èxit amb el bambino va ser insuperable però jo continuo preferint les polpette con la salsa com a segon plat.

I com es fan les polpette a casa meva:

  • 400 g de carn de vedella picada
  • 2 ous
  • 2 llesques de pa de pagès (possiblement del dia abans)
  • 4 cullerades abundants de parmesà
  • sal i pebre
  • all i julivert picats (però la picada aquesta no agrada a a tots els nens)

A aquesta base la nonna Antonietta (la mare del pare) hi posava també panses i pinyons. La nonna Maria no. I va costar Déu i ajuda al meu pobre papà que la meva mare fes les polpette a la manera della nonna Antonietta.

Es mescla tot en un bol, la carn, el pa esmicolat (si fos molt dur es pot mullar amb aigua i després ben escorregut s’afegeix a la carn), els ous, sal pebre i el parmesà. Es dona forma a les mandonguilles, es fregeixen i es reserven.

Mandonguilles fregides

La salsa és una simple salsa feta amb passata de tomàquets.
Escalfeu una mica d’oli, afegiu-hi una picada de all i ceba (per 400 ml de passata 2 grans d’all i mitja ceba) i abans que agafin color afegiu-hi la passata. Ajusteu de sal i coeu-ho amb tapa per 15-20 minuts.

Està clar que podeu preparar les mandonguilles i la salsa al vostre gust, com esteu acostumats.

Quan la salsa estigui feta afegiu-hi les mandonguilles i coeu-ho per 5-10 minuts més.

Afegim les mandonguilles a la salsa

Hi ha qui cou les mandonguilles directament amb la salsa. A mi no m’agraden gens. Les trobo massa toves.

I finalment coeu els espaguetis, escorreu-los, torneu-los a posar a l’olla de cocció, afegiu-hi part de la salsa, remeneu bé, emplateu-ho i afegiu-hi un cullerot de salsa més i unes quantes mandonguilles. I parmesà per descomptat.

Enjoy your meal!

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 4

  1. Gran recepta Antonella! Fàcil i senzilla… Molt d’acord en que bullir les mandonguilles amb la salsa nomes fa que estiguin massa toves! Una bona mandonguilla cruixent amb la salses calenta acabada de posar… I un bon pa per sucar! Què més es podria demanar?
    Una abraçada!

  2. Antonella,

    estàs a un pas de convertir-te al pastafarisme, a menys que ja ho hagis fet, ja ja ja.

  3. Post
    Author
  4. Post
    Author

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *