No seria un títol apte per un plat de restaurant. I el resultat tampoc podria anar a la carta d’un restaurant estrellat, serè sincera, però seria més que digne per un menú de taverna vaja. Un plat sense aspiració de noblesa, que té com a únic fi no llençar res. I que a mi agrada molt.
Comencem amb les verdures a la planxa, primer les albergínies. Ja en vaig parlar, però tornant a llegir aquell post em sembla que no vaig transmetre prou lo bo que estan aquestes albergínies, doncs hi torno.
Per cert nosaltres li diem melenzane arrostite sott’olio. Com seria en català sott’olio, literalment sota l’oli? Macerades amb oli? En oli?
Per preparar aquestes albergínies necessiteu:
- albergínies tallades en rodanxes
- all
- orenga
- bitxo
- sal
- molt oli
Les quantitat depenen de l’ús que en voleu fer. Es poden servir com a antipasti, sobre una torradeta, o com acompanyament d’un plat de carn, o amb una mozzarella, o amb una burrata (que se sàpiga, a mi la burrata no m’agrada), o mesclades amb una amanida variada.
Preparació
Talleu les albergínies a rodanxes, primetes. Passeu-les per la planxa, per els dos costats.
Han de quedar així, toves i una mica cremades.
Quan ja les teniu totes fetes, en un plat amb bords alts, comenceu amb una capa d’albergínies, una al costat de l’altra, que es sobreposin una miqueta. Després un puntet de sal, un bitxo trencat, una mica d’orenga, unes lamines d’all, i tot cobert amb oli.
Repetiu fins que no s’acabin les albergínies. Aixafeu-les bé amb una forquilla i esteu atents que estiguin totes cobertes d’oli. Després d’un parell d’hores ja es poden servir. Es poden guardar un dia fora de la nevera i fins a tres dies a la nevera. Sempre totes cobertes amb l’oli.
Lo mateix es fa també amb carbassa.
- carbassa tallada primeta
- all
- julivert fresc
- sal
- bitxo
- molt oli
Talleu-la en trossos molt primets, passeu-la per la planxa fins que sigui tova i després en feu capes i l’amaniu. Per la foto vaig fer tard, només es veu lo que queda.
L’oli que queda de aquestes dues preparacions s’ha de guardar. En un potet, amb aquesta calor a la nevera. I el podeu aprofitar per l’amanida o per uns espaguetis.
Aquí només he fet servir l’oli de les albergínies, l’he escalfat a la paella i quan els espaguetis ja estaven al dente els vaig abocar a la paella amb l’oli calent i hi vaig afegir una mica de pa ratllat que xucles l’oli
En un altra ocasió, al mateix oli, hi vaig afegir tomàquets cirerols pera, un filet d’anxova i olives d’Aragó
I finalment ahir tenia una mescla dels dos olis, el que sobrava de les albergínies i el que sobrava de la carbassa, la vaig escalfar, hi vaig afegir unes quantes olives negres, i apa, uns espaguetis aromatitzats en 10 minuts.
Si en feu ja em comentareu que tal, sí?
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 4
Jo traduiria sott’olio como em oli simplement, tenen que estar bonísimeas.
En lloc del bitxo trancat posaria directament oli picant d’aquell de les pizzes o un que tinc de pebre d’espelette
Records
Josep
Mira!!!!! M’acabes de donar una idea!! Tinc gent a sopar i ara mateix faré carabassons sott’olio… espero que no sigui un sacrilegi però tinc carabassons que es fan malbé i no tinc albergínies així que… m’arriscaré!! 🙂
Una abraçada i MERCI!!
Dolors
Author
Cap sacrilegi. Prova de posar-hi menta i jo no hi posaria bitxo… Envia foto!
Molts records
Doncs fet!! El bitxo no li he pas posa’t: pura intuïció 🙂 I hi acabo d’afegir la menta!! T’envio la foto pel facebook perquè no he sabut trobar com ho he de fer per enviar-te-la a aquí…
Fins ara!!