Aquesta és la recepta de la lasanya tradicional napolitana, típica típica de Carnestoltes. També es prepara i es menja durant l’any, de diumenge o en dies de festa (encara que diria que a l’estiu no n’he menjat mai) però el dia de Carnestoltes no falta mai.
És prepara amb Ragù, però com porta petites mandonguilles de carn picada i a més ricotta i mozzarella (de barra, que la fresca dona massa aigua al plat), farem un ragù més lleuger i el farem coure menys temps.
Com a lasanya la que prefereixo és la lasanya seca amb ou. N’hi ha de molts tipus, però, encara que el fabricant digui que es poden posar al forn sense bullir-les abans, jo sempre li dono un bull. Que cadascú ho faci com està acostumat.
Ingredients
- 500 g de lasanyes
Per el ragù
- ½ kg de costelles de porc tallat en trossos no massa petits
- 300 gr. de botifarres
- 1 ceba gran
- 250 gr. de vi negre
- 2 cullerades de concentrat de tomàquet
- 100 g oli
- 50 g de mantega
- 1,5 litre de passata de tomàquet
Per les mandonguilles
- 300 g de carn picada mixta
- 100 g de molla de pa del dia abans
- 3 cullerades de parmesà ratllat
- sal
- 2 ous
- oli per fregir
Per el farcit i la cobertura
- 250 g de ricotta
- 300 g de mozzarella de barra
- parmesà ratllat
Preparació
Comenceu amb la salsa (que podeu preparar el dia abans).
Utilitzeu una olla alta i bastant gran.
Escalfeu-hi l’oli i afegiu-hi les costelles, les salsitxes, la ceba picada i la mantega.
Comenceu la cocció i remei fins que la ceba hagi tret tota l’aigua i s’hagi tornat fosca.
Afegiu-hi el concentrat de tomàquet, remeneu uns minuts fins quan el concentrat s’hagi desfet i afegiu-hi el vi.
Quan vi s’hagi evaporat del tot afegiu-hi el tomàquet triturat i coeu-ho per un parell d’hores. Remeneu de tant en tant perquè és fàcil que s’enganxi.
Mentrestant prepareu les mandonguilles: poseu la carn picada en un bol i afegiu-hi els ous, sal i pebre, el parmesà i la molla de pa esmicolada. Prepareu les mandonguilles, han de ser petites, la mida d’un xupa-xup, fregiu-les i reserveules.
Coeu la lasanya. Feu servir una olla més ampla que alta i doneu-li només un bull. Treieu les fulles de lasanya amb una escumadora fent atenció a que no es trenquin i poseu-les a assecar-se sobre un drap de cuina.
Quan el ragù sigui fet, treieu-hi la carn (que es pot fer servir un altre dia com a segon plat o congelar).
En un bol mescleu la ricotta amb un cullerot de ragù.
I ara muntem la lasanya. En una safata que pugui anar al forn feu una capa primeta de salsa, una de fulles de lasanya, salsa, mescla de ricotta i salsa, mozzarella trossejada, mandonguilles, salsa, lasanya, mescla de ricotta i salsa, mozzarella, mandonguilles… etc.
Com més alta millor. Acabeu amb una capa de fulles de lasanya, una de salsa i abundant parmesà ratllat.
Cap al forn a 180º per 30 minuts.
Abans de servir-la a taula deixeu-la reposar per uns 20 minuts dins del forn.
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 4
M’ensumo que trigarem poc menys de dos mesos a saber la mena de feina que t’enfeina. Bona feina!!
Author
Gràcies!
Pingback: Un sorteig per animar la setmana? Amb Smartbox i Los Vinos del Sumiller | La pasta per als catalans
Pingback: Lasanya amb salsa bolonyesa | La pasta per als catalans